Invităm să participe la acest protest național toți angajații din sănătate, din toate categoriile profesionale. Manifestațiile sunt organizate pentru apărarea intereselor tuturor profesioniștilor din acest sector, așa cum sunt indicate de revendicările protestului.

Programul manifestațiilor de protest de luni, 11 martie 2024, este următorul:

 • Începem în Piața Victoriei la ora 11:00. În fața Guvernului desfășurăm primul miting al sănătății între orele 11.00 – 12:00.
 • Continuăm cu prima parte a marșului sănătății pe Calea Victoriei până în Piața Revoluției, între orele 12.00 - 12.30.
 • Ne oprim pentru un miting la cele două ministere, Muncii și Sănătății, între orele 12.30 - 13.00.
 • Continuăm a doua parte a marșului sănătății între orele 13:30 - 14.30 către Piața Constituției.
 • Încheiem acțiunile de proteste cu un alt miting în fața Parlamentului, între orele 14.30 - 15.30.

Într-o reformulare sintetică, revendicările salariale ale protestului pot fi reduse la următoarele solicitări:

 • Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcție de inflație.
 • Asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale (creșterea puteri de cumpărare a salariilor) a angajaților din sănătate.
 • Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale!

Cum puteți participa la această manifestație națională?!

Pe două căi alternative:

 • Înscriindu-vă în grupurile de manifestanți a căror deplasare este organizată de sindicatele Solidaritatea Sanitară din județul dvs. Pentru asta trebuie să luați legătura cu unul dintre aceste sindicate.
 • Sau prezentându-vă direct în Piața Victoriei în date de 11 martie la ora 11:00. În acest caz pentru a vă putea asigura primirea în bune condiții în dispozitivul de protest și echiparea corespunzătoare, vă recomandăm să vă înscrieți aici.

La mitingurile și marșul sănătății poate participa orice angajat din sistemul public de sănătate care susține revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară” din România. La manifestații nu este admisă prezența/participarea persoanelor care nu îndeplinesc această calitate sau a organizațiilor care nu au acordul Federației „Solidaritatea Sanitară” de a participa.

Manifestațiile au un scop strict sindical, fiind destinate în mod exclusiv promovării revendicărilor cu caracter public, ce pot fi găsite pe acest site.

Revendicările conflictului colectiv de muncă:

 1. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din Sănătate cu cel puțin 25% pentru anul 2024.
 2. Acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată.
 3. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății în forma stabilită cu partenerii sociali și aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.
 4. Finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor și anexelor conform obligațiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea și aplicarea Anexei nr. 13.
 5. Adoptarea măsurilor de creștere a calității vieții profesionale a angajaților din sănătate și de creștere a calității actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializați în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

Evenimente recente

OUG privind creșterea salariilor de bază pentru angajații din sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial
11 martie 2024 - Monitorul Oficial Partea I nr. 202
Repetiția pentru grevă (pichetarea unităților sanitare)
29 februarie 2024 - Ne vedem în curtea spitalelor la „REPETIȚIA PENTRU GREVĂ”!
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a publicat proiectul de OUG privind CREȘTEREA SALARIILOR DE BAZĂ pentru angajații din sănătate.
27 februarie 2024 - Analiza proiectului de OUG.
Pichetarea Ministerul Sănătății și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale
22 februarie 2024 - Creșterile care scad de fapt veniturile salariale reale determină continuarea protestelor.
Pichetarea Ministerului Finanțelor și a Camerei Deputaților
15 februarie 2024 - Membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” din nou în stradă.
Pichetarea Ministerul Sănătății și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale
08 februarie 2024 - Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă seria protestelor premergătoare grevei generale.
Federația ”Solidaritatea Sanitară” consideră în continuare oferta guvernului insuficientă. Continuăm protestele!
5 februarie 2024 - În fapt, oferta guvernului a fost inferioară celei pe care a făcut-o publică în cursul săptămânii trecute, atunci când declarațiile publice se refereau la creșterea cu 20% a întregii anvelope salariale.
Negocieri la Guvernul României
5 februarie 2024 - Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) răspunde invitației la negocieri transmisă de Guvernul României.
Pichetarea Ministerului Muncii
01 februarie 2024 - Federația ”Solidaritatea Sanitară” declanșează protestele stradale!
Federația „Solidaritatea Sanitară” notifică Guvernul privind declanșarea grevei împotriva politicilor sale sociale și economice
31 ianuarie 2024 - Federația ”Solidaritatea Sanitară” declanșează protestele stradale!

0

Angajații care și-au exprimat intenția de a semna sau/și participa la GREVĂ!