Federația „Solidaritatea Sanitară” vă invită să participați Joi, 29.02.2024, la pichetarea unităților sanitare. Această acțiune de protest este programată să se desfășoare timp de 30 de minute, în intervalul orar 12:00-12:30.

Această acțiune face parte din programul de proteste al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România, fiind parte a acțiunilor prealabile grevei împotriva politicilor sociale și economice ale Guvernului.

Scopul protestului îl constituie susținerea revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” din România:

 • Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din Sănătate cu cel puțin 25% pentru anul 2024,
 • Acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată.
 • Adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății în forma stabilită cu partenerii sociali și aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.
 • Finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor și anexelor conform obligațiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea și aplicarea Anexei nr. 13.
 • Adoptarea măsurilor de creștere a calității vieții profesionale a angajaților din sănătate și de creștere a calității actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializați în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

Acțiunea de protest. Precizările pentru angajații care protestează în timpul pauzei de masă

Mai exact, întreaga acțiune trebuie desfășurată fără a perturba activitatea unității sanitare. Protestul trebuie desfășurat în curtea/în interiorul unităților sanitare sau în fața acestora, la el participând două categorii de angajați: cei aflați în timpul liber și angajații aflați în pauza de masă. (Angajații care participă la această acțiune în timpul pauzei de masă pot găsi instrucțiunile detaliate mai jos, în anexa la prezenta comunicare.)

În unitățile sanitare în care există sindicate afiliate la Federația „Solidaritatea Sanitară” acestora le revine responsabilitatea organizării acestei acțiuni. Acolo unde încă nu există astfel de organizații sindicale vă invităm să luați inițiativa de a le organiza! (Precizăm că, în situația în care nu este posibilă desfășurarea acțiunii în cadrul unității, fiind necesară utilizarea spațiului public, acțiunea se poate desfășura doar în baza declarării prealabile a acțiunii).

Angajații care protestează în perioada pauzei de masă vor respecta regulile aplicabile acesteia. Spre exemplu:

 • Angajații care lucrează la patul pacienților sau în alte zone în care este necesară asigurarea continuității vor lua pauza de masă pe rând, la fel ca în zilele normale.
 • Angajații care sunt prinși în activități urgente sau care nu pot fi întrerupte (ex. bloc operator) vor proceda la fel ca în fiecare zi în privința pauzei de masă (nu vor părăsi activitățile cu caracter urgent sau continuu cei de care este nevoie pentru asigurarea lor).

Dacă angajatorul vă invocă faptul că pauza de masă este mai mică de 30 de minute, se va proceda în felul următor:

 • Angajații care lucrează în ture și participă la protest în timpul pauzei de masă vor indica faptul că diferența de timp de muncă este asigurată prin intermediul schimbului de tură (prin faptul că angajații care lucrează în ture depășesc cele 8 ore de muncă prin faptul că vin mai devreme pentru a prelua tura și pleacă mai târziu deoarece predau tura).
 • Angajații din alte categorii decât cea amintită anterior vor rămâne peste programul de lucru cu o durată egală cu diferența dintre cele 30 minute (aferente protestului) și durata pauzei de masă.

Durata pauzei de masă inclusă în programul de muncă trebuie să o găsiți precizată în Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate sau în Regulamentul intern.

Vizualizați aici documentul transmis unităților sanitare referitor la acțiunea de pichetare din data de 06 iulie 2023.

Dacă faceți parte dintre angajații ce pot participa la protest și decideți să faceți acest efort, atunci vă rugăm să urcați fotografii și/sau înregistrări video de la acțiune și să le distribuiți pe platformele de socializare cu hashtag-ul #repetitiepentrugreva.

FEDERAȚIA „SOLIDARITATEA SANITARĂ” DIN ROMÂNIA a publicat proiectul de OUG privind CREȘTEREA SALARIILOR DE BAZĂ pentru angajații din sănătate.

Încarcă fotografii de la „REPETIȚIA PENTRU GREVĂ”!

Selectați județul în care se află unitatea sanitară.
Unitatea în care se desfășoară protestul.
Aruncă fișierele aici sau
Tipuri de fișiere acceptate: jpg, jpeg, png, mp4, mov, Dimensiunea maximă a fișierului: 25 MB, Numărul maxim de fișiere: 20.

  Fotografii încărcate

  Pentru a descărca întregul pachet de pancarte, apăsați aici. Pentru a descărca o pancartă individual, deschideți imaginea dorită și apăsați butonul „Descarcă”

  Evenimente recente

  Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a publicat proiectul de OUG privind CREȘTEREA SALARIILOR DE BAZĂ pentru angajații din sănătate.
  27 februarie 2024 - Analiza proiectului de OUG.
  Pichetarea Ministerul Sănătății și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale
  22 februarie 2024 - Creșterile care scad de fapt veniturile salariale reale determină continuarea protestelor.
  Pichetarea Ministerului Finanțelor și a Camerei Deputaților
  15 februarie 2024 - Membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” din nou în stradă.
  Pichetarea Ministerul Sănătății și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale
  08 februarie 2024 - Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă seria protestelor premergătoare grevei generale.
  Federația ”Solidaritatea Sanitară” consideră în continuare oferta guvernului insuficientă. Continuăm protestele!
  5 februarie 2024 - În fapt, oferta guvernului a fost inferioară celei pe care a făcut-o publică în cursul săptămânii trecute, atunci când declarațiile publice se refereau la creșterea cu 20% a întregii anvelope salariale.
  Negocieri la Guvernul României
  5 februarie 2024 - Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) răspunde invitației la negocieri transmisă de Guvernul României.
  Pichetarea Ministerului Muncii
  01 februarie 2024 - Federația ”Solidaritatea Sanitară” declanșează protestele stradale!
  Federația „Solidaritatea Sanitară” notifică Guvernul privind declanșarea grevei împotriva politicilor sale sociale și economice
  31 ianuarie 2024 - Federația ”Solidaritatea Sanitară” declanșează protestele stradale!

  0

  Angajații care și-au exprimat intenția de a semna sau/și participa la GREVĂ!