Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a publicat proiectului de OUG privind CREȘTEREA SALARIILOR DE BAZĂ pentru angajații din sănătate (varianta trimisă spre avizare către CES)

Principalele prevederi/ efecte ale proiectului de ordonanță de urgență:
 
I. Salariile de bază pentru personalul medico-sanitar și auxiliar-sanitar (tot personalul din anexa II din actuala lege a salarizării) se stabilesc conform anexei din această ordonanță.
Câteva exemple de majorări ale salariilor de bază prevăzute în anexele la OUG:
 • o infirmieră va câștiga 259 lei net/ lună în plus începând cu 01 martie 2024, la care se adaugă aceeași sumă de 259 lei net începând cu 01 iunie 2024;
 • un medic specialist va câștiga 232 lei net/ lună în plus începând cu 01 martie 2024, la care se adaugă aceeași sumă de 232 lei net începând cu 01 iunie 2024;
 • o asistentă medicală debutant (studii PL) va câștiga 384 lei net/ lună în plus începând cu 01 martie 2024, la care se adaugă aceeași sumă de 384 lei net începând cu 01 iunie 2024;
 • Exemplele sunt din unități clinice, pentru funcții la gradația 0 (fără vechime).
II. Personalul nemedical/TESA beneficiază de o majorare a salariului de bază de 20% raportat la luna decembrie 2023, acordată în două tranșe: începând cu 01 martie 2024, respectiv începând cu 01 iunie 2024.
III. Ordonanța nu conține nicio prevedere referitoare la sporurile pentru condiții de muncă, respectiv la sporurile de tură/ noapte și sporurile pentru zile nelucrătoare. Toate aceste sporuri rămân blocate, pentru toți angajații.
IV. Ordonanța nu conține nicio prevedere referitoare la tariful orar al gărzilor suplimentare ale medicilor, acesta rămânând blocat la nivelul lunii ianuarie 2018.
 
Așa cum am precizat și în comunicatul remis în această dimineață, prin exemplele enunțate, recompensarea (sporurile) pentru asigurarea continuității se mențin la un nivel la limita ridicolului:
 • Pentru orele lucrate în timpul nopții o asistentă medicală (grad principal, absolventă de postliceală), câștigă în plus 5,5 lei/oră net. (Dacă defalcăm calcul pe numărul de ore efectuate în ture (tura a doua și a treia) putem constata că aceeași asistentă medicală câștigă 2,7 lei/oră.)
 • În privința recompensei pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași asistentă medicală câștigă în plus, net, maxim 13,4 lei pe oră.
 • În cazul medicului primar cu gradația 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă dintr-o zi normală (care include și 8 ore lucrate noaptea, este între: 
  • 26 și 46 lei/oră în spitalele neclinice
  • 32 și 56 lei/oră- în cele clinice.
 • Pentru orele lucrate în timpul nopții o infirmieră câștigă în plus 3,4 lei/oră net. Recompensa pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași infirmieră maxim 8,5 lei pe oră.
 
Este motivul pentru care Federația ”Solidaritatea Sanitară” continuă protestele!

Pe 11 martie vă așteptăm la MITINGUL ȘI MARȘUL SĂNĂTĂȚII desfășurate de ziua personalului medical!

Invităm să participe la acest protest național toți angajații din sănătate, din toate categoriile profesionale. Manifestațiile sunt organizate pentru apărarea intereselor tuturor profesioniștilor din acest sector, așa cum sunt indicate de revendicările protestului.

Evenimente recente

Mitingul și Marșul Sănătății
luni, 11 martie 2024 - Vă așteptăm la manifestațiile desfășurate de ziua personalului medical
Federația „Solidaritatea Sanitară” vă invită să participați Joi, 29.02.2024, la pichetarea unităților sanitare
29 februarie 2024 - Ne vedem în curtea spitalelor la „REPETIȚIA PENTRU GREVĂ”!
Pichetarea Ministerul Sănătății și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale
22 februarie 2024 - Creșterile care scad de fapt veniturile salariale reale determină continuarea protestelor.
Pichetarea Ministerului Finanțelor și a Camerei Deputaților
15 februarie 2024 - Membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” din nou în stradă.
Pichetarea Ministerul Sănătății și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale
08 februarie 2024 - Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă seria protestelor premergătoare grevei generale.
Federația ”Solidaritatea Sanitară” consideră în continuare oferta guvernului insuficientă. Continuăm protestele!
5 februarie 2024 - În fapt, oferta guvernului a fost inferioară celei pe care a făcut-o publică în cursul săptămânii trecute, atunci când declarațiile publice se refereau la creșterea cu 20% a întregii anvelope salariale.
Negocieri la Guvernul României
5 februarie 2024 - Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) răspunde invitației la negocieri transmisă de Guvernul României.
Pichetarea Ministerului Muncii
01 februarie 2024 - Federația ”Solidaritatea Sanitară” declanșează protestele stradale!
Federația „Solidaritatea Sanitară” notifică Guvernul privind declanșarea grevei împotriva politicilor sale sociale și economice
31 ianuarie 2024 - Federația ”Solidaritatea Sanitară” declanșează protestele stradale!

0

Angajații care și-au exprimat intenția de a semna sau/și participa la GREVĂ!